Siirry pääsisältöön

Tuitsun ruokasabluuna


Ruokavalio naiselle


PROTEIINIT
HIILARIT
RASVAT
100 g punaista lihaa TAI 50 g leikkelettä + 2 kananmunaa (esim. munakas)
TAI 250 g rahkaa
100 g kasviksia + 100 g marjoja TAI 100 g marjoja + 1 omena
2 tl kurpitsansiemeniä (tulee molemmissa tapauksissa, teitpä munakkaan tai rahkan)
100 g lihaa/kalaa/kanaa/kalkkunaa
100 g kasviksia + jälkiruoaksi hedelmä
1 rkl kylmäpuristettua neitsytoliivi-/avocado-/kookos-/macadamiaöljyä
100 g lihaa/kalaa/kanaa/kalkkunaa TAI 1 dl proteiinijauhetta sekoitettuna 2 dl:aan vettä
200 g marjoja/kasviksia
2 rkl pähkinöitä
100 g lihaa/kalaa/kanaa/kalkkunaa
100 g kasviksia + 1 dl riisiä / 150 g perunaa / 1,5 siivua 100% ruisleipää
1 tl voita / öljyä
250 g rahkaa / 150g raejuustoa / 1 dl proteiinijauhetta sekoitettuna 2 dl:aan vettä
200 g marjoja + 2 tl pellavansiemeniä veteen liotettuna (anna turvota hetki)
2 palaa tummaa suklaata (min. 60 % cocoa) + 1 rkl pähkinöitä TAI 25 g avocadoa

Noudata 90% ajasta. Silloin sinulla on 10% liikkumavaraa, esim. joulu.



Muutama huomio:

-Olen laittanut ateriat kutakuinkin järjestykseen, eli ylimpänä aamupala, toiseksi ylimpänä lounas, sitten välipala, päivällinen ja iltapala. Voit kuitenkin halutessasi itse muuttaa järjestystä, eli jos haluat heti aamusta suklaa-pähkinärahkaa niin se on ok.
-Sopiva ateriaväli on 3-4 h. Muista juoda päivässä yhteensä n. 1,5 l vettä. (Jos urheilet, tarve on luonnollisesti suurempi.)
-Lihan/kalan/kanan/kalkkunan rasvapitoisuus saa olla 10-20 %:n väliltä. Omassa ohjeessani luki max. 10 %, mutta eräs ravintoneuvojaksi opiskeleva kertoi, hän että liha saa olla rasvaisempaakin.
-Proteiinijauhetta myydään säkeissä. Itse tilaan Fitnesstukulta Star Nutrition -merkkistä. Makuna tietysti unflavoured, sillä makeutetut ovat minulle liian makeita.
-Jos sinulla on pakkasessa itse poimittuja marjoja, erittäin hyvä. Itse saatan käyttää marjojen tilalla sokeroimatonta mehukeittoa. Mittaan keiton esim. 200 g = 2 dl. Jos haluan kokonaisia marjoja, ostan ulkolaisia, sillä kotimaiset ovat liian kalliita. Itse en keitä ulkolaisia marjoja, vaikka sitä suositellaan. (Kukin tekee omalla vastuulla.)
-Mikäli rahka on sellaisenaan liian mautonta, lisää joukkoon 1 tl steviajauhetta.
-Pähkinöissä kannattaa suosia kaikkia paitsi maapähkinöitä. PT Sanna kertoi, että maapähkinät sisältävät soijaa ja niiden ravintoarvo on melko mitätön.
-Voit nauttia esim. kahden atrerian rasvat samalla kertaa, esim. välipalalle voit huoletta mitata 3 rkl pähkinöitä ja jättää iltapalapähkinät välistä. Voit myös muunnella sarakkeita esim. siten, että nautitkin päivällisellä 1 rkl öljyä ja lounaalla 1 tl voita.
-Ravinto-ohjelmassa ei ole sanottu, mitä aterioilla saa juoda ja kuinka paljon. Itse suosin vettä ja lisäksi saatan päivän aikana juoda mustaa tai vihreää teetä. (Valkoinen tee tosin on kaikkein terveellisin.) Maidossa suosin aikaisemmin rasvatonta, mutta sama ravintoneuvojaksi opiskeleva kertoi, että kevytmaito on vielä parempi vaihtoehto. Nykyisin suosin kasviperäisiä tuotteita ja juon noin lasillisen päivässä kauramaitoa.

Enjoy! :)

Itse ruokavaliosta vielä...

-Tämä ohje oli minulla aikanaan vuosia jääkaapin ovessa, mutta opittuani sen ulkoa hävitin paperin. En muista oliko noudattamisprosentti 90 vai 95, mutta pääasia että noudattaa suurimman osan ajasta. :) Kaikkea hyvää ei ole kielletty, vaan avainsana on kohtuus.

-En tarkalleen ottaen tiedä, mistä PT tulosti tämän ohjelman, käyttikö valmista ohjetta vai laatiko itse. Otsikkona joka tapauksessa on Ruokavalio naiselle. Niin tai näin, mikäli miespuolinen henkilö tätä lukee ja haluaa ottaa mallia, antaa mennä vaan. Määrät tosin saattavat vaihdella, eli jos meinaa jäädä nälkä, kannattaa lisätä annoskokoja. Voin toki ottaa selvää, onko miehille laadittu erikseen ihanneruokavaliota tai onko mahdollisesti unisex-versioita. Myös urheilijan vegaaniruokavalio kiinnostaa.

-Olen syönyt tällä sabluunalla joulukuusta 2012 lähtien. Minulla tämä toimii – paluuta entiseen ei siis ole. Kerron seuraavassa luvussa lisää siitä, mitä hyvää tämä ruokavalio on tehnyt minulle.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hallinnan tarve

Hei. Kävin tänään työterveyspsykologilla. Mainitsin asiasta viime postauksessani. Siinä tunteroinen praatattiin. Kerroin itsestäni ja väsymyksestä, jonka vuoksi työterveyden ammattilaisten puoleen alun alkaenkin käännyin. Siitä mitä psykologi sanoi, jäi erityisen hyvin mieleen tämä: "Ylikorostunut tarve hallita asioita."  Tuon minä kyllä allekirjoitan. Tottakai haluan voida hallita elämääni. Sanoin alussa, että moni on sanonut minun olevan ankara itseäni kohtaan ja vaativan itseltäni paljon. Olen ollut sellainen aina. Onhan minun ollut opeteltava elämän varrella löysäämään, mutta syy miksi olen oman itseni tiukassa otteessa on se, että tarviihan mulla joku taso olla! Ei elämästä tulisi mitään jos kaiken vain löisi läskiksi ja päästäisi itsensä helpolla. Toisaalta tavoittellisuus, tarkkuus, järjestelmällisyys ja tietynlainen kurinalaisuus ovat osa persoonallisuuttani. Psykologi on kanssani yhtä mieltä siitä, että elämäntapani ovat terveet ja arkirytmini hallussa. Yhde

Tuulia avautuu väsymyksestään

T ervepä terve! Vai olenko? Toistaiseksi ei ole kukaan sairaaksi määritellyt. Kerron päivästäni, johon kuului muun muassa työterveyslääkärillä käynti. Aamu oli aivan tavallinen: herätys kello 4, meditaatio ja jooga-asanat, avantouinti, aamiainen, reppu valmiiksi, kävely pysäkille ja seitsemäksi töihin. Töissä elin aivan maanantaina. Tuumin, että päivä on liian hyvä ollakseen maanantai. Olen kuullut, että jos jokin on liian hyvää ollakseen totta, se ei ole totta. Eikä se ollutkaan – tänään on tiistai. Työterveyslääkärille oli aika varattu kello 12.30. Huolenaiheeni on työssä jaksaminen. Kerroin, kuinka minua on jo vuosia vaivannut selittämätön fyysinen väsymys, jolle ei toistaiseksi ole löytynyt mitään syytä. *** Jos vähän avaan taustoja, niin k aikki alkoi syksyllä 2013. Aloin tuntea itseni päivä päivältä fyysisesti väsyneemmäksi ja lopulta oireiluni ajoi minut pitkään lääkäri- ja sairaslomakierteseen kevään 2014 aikana . Minua tutkittiin ja hutkittiin päästä varpaisiin, tu